Anna-Kaisa Eriksson

Nanoon Designin tarina

Nanoon Design on vuonna 2021 perustettu yritys, joka syntyi halustani suunnitella ja valmistaa laadukkaista materiaaleista tehtyjä, kauniita ja kestäviä tuotteita. Nanoon Designin koruissa korostuu ajaton muotokieli, joka on helposti yhdistettävissä moneen tyyliin ja värimaailmaan. Tämä luo pohjan kestävälle tuotteelle. Korujen keramiikkaosuudet valmistan työhuoneellani Hämeenlinnassa, joka on kotikaupunkini. Korujen puuosiot valmistan puuverstaalla Hattulassa, josta on peräisin myös osa puumateriaalista.

Olen muotoilija ja taiteilija, jonka päämateriaalina toimii keramiikka. Valmistuin lasi- ja keramiikkamuotoilijaksi vuonna 2019 Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Keramiikkaan suuntautumiseen johtivat sen tarjoamat monipuoliset vaihtoehdot. Materiaalista voi saada konkreettisen otteen, savea voi muotoilla käsin ja muotit mahdollistavat sarjamaisen työskentelyn. Saven taipuvasta olemuksesta huolimatta, keramiikka asettaa myös haasteita ja tarjoaa yllätyksiä.

Koruja olen valmistanut erilaisista vaihtoehtomateriaaleista jo pitkään ennen muotoilun opintojani. Tutustun mielelläni materiaaleihin – niitä tutkien ja niistä oppien.

Visakoivua yhdistettynä posliiniin

Visakoivun materiaalina löysin sattumalta isäni ansiosta, kun hän toi minulle laatikollisen puukäsityöläiseltä yli jääneitä, eri muotoisia visakoivun palasia. Puu, jonka käsityöläinen oli heittämässä uuninpesään, muotoutui lopulta yhdeksi minulle tärkeimmistä materiaaleista sen luonnollisen koristeellisuutensa ansiosta.

Isäni kiinnostus visakoivuun juurtaa syvemmältä. Hänen vanhempansa rakensivat sodan jälkeen rintamamiestilan Hattulaan alueelle, jonka he lunastivat paikalliselta kartanolta. Tilan metsässä viihtyi luonnonvaraisesti kasvavaa visakoivua.

Yli puolivuosisataa myöhemmin, vanhempani rakensivat saman alueen laitamilla olevan mäen päälle talon. Isäni nimesi paikan visamäeksi, siellä edelleen viihtyvän puukannan mukaisesti. Korujen valmistamisessa on käytössäni tontin raivaamisessa käytettyä visakoivua, jonka tilalle kasvatettiin uusia yksilöitä. Lisäksi käytän edelleen puukäsityöläiseltä ylijäänyttä materiaalia, jota olen saanut jatkossakin aika-ajoin lisää.

Työskentelen myös taiteen ja uniikin keramiikan parissa. Portfoliooni voit tutustua:

Anna-Kaisa Eriksson